Bottenlagens siffror efter dom inledande omgångarna
Vi är väldigt tidigt in på säsongen och att dra några slutsatser eller göra djupare analyser, med siffror eller med ögat, är dömt att misslyckas innan vi har ett större underlag att jobba med. Samtidigt är elitidrott en extremt resultatinriktad verksamhet och vi har redan sett arga banderoller, frusterade spelare och spekulationer och frågeställningar om tränarsparkningar. Därför tänkte jag gå igenom lagen i botten av tabellen, försöka utröna var det har felat hittills och om det finns hopp om förbättring. Det blir inga djupare analyser, av den anledning jag redan varit inne på, vi har helt enkelt för litet underlag men bara att bryta ner lagens siffror och resultat i olika beståndsdelar kan säga oss en hel del. Ofta blir beskrivningen väldigt generell så här i början av säsongen när det ska förklaras varför ett lag inte har fått med sig poäng. Det är inte ovanligt att höra att t.ex arbetsinsatsen har varit undermålig när det i själva verket handlar om att ens målvakt inte kan stoppa en badboll eller att krutet är torrt i PP eller liknande.
Idén med den här övningen är att titta på dom fyra lag som i skrivande stund ligger sist i tabellen och bryta isär deras siffror i lika styrka, PP och PK och även titta på skytte och målvaktsspel för att eventuellt hitta någon trend eller förklaring till varför dom ligger där dom ligger. Det finns säkert någon som tycker att ytterligare något lag hade kunnat vara med men min uppfattning är det är dessa fyra lag som just nu upplever störst press på sig och dom sticker även ut sett till målskillnad jämfört med andra lag.
Vi går väl helt enkelt igenom lagen i samma ordning som dom är placerade i tabellen. Uppdelningen är gjord på spel i lika styrka, PP och PK och siffrorna är justerade efter speltid i spelformen. Straffar och mål med tom målbur är borträknade. Färgskalan går från mörkt grönt(bäst i ligan) till mörkt röd(sämst i ligan), vitt är mitten av tabellen men notera att det bara är dom tidsjusterade siffrorna som är rankad med färgskala. Övriga kolumner (TOI, GF, GA) är mer där som kontext.
Rögle
Lika styrka
Bekymret för Rögle i lika styrka hittills har varit offensiven och kanske framförallt målskyttet. Man ligger på 12:e plats i gjorda mål per 60 min. Chansskapande (10:a i xGF60) och avslut (6:a i CF60) ser bättre ut men med den forwardsupsättning Rögle kan ståta med borde man kunna skapa ännu mer. Man har inte heller fått ordentlig utdelning för dom chanser man haft (10:a i goals above expected). Här känner jag dock ingen oro alls för Rögle i dagsläget. Rodrigo Abols har inte fått igång produktionen men dom underliggande siffrorna ser väldigt starka ut för honom. Lika imponerande siffror har inte deras andra stjärnvärvning Simon Ryfors men det är på tok för tidigt för att jag ska döma ut honom. Spelare som Zaar, Abols och Tambellini ligger alla under 5% i on-ice skottprocent vilket dom inte lär göra om säg 10 omgångar.
Flera med mig har haft lite funderingar kring slagstyrkan på Rögles backsida men defensivt ser det väldigt tryggt ut hittills. Man ligger 8:a respektive 7:a i insläppta mål och chanser emot sig. Men gällande chanser emot sig vet jag att vissa andra xG-modeller har dom betydligt bättre. Det går också i linje med att bara Luleå och Växjö släpper till färre avslut emot sig hittills.
PP Även här är målskyttet ett bekymmer men avslut och chansskapande ser ok/bra ut så jag kommer för tillfället att hänvisa till varians här.
PK Liksom för spel i lika styrka ser det i PK relativt stabilt ut defensivt om man ser till chanser och avslut, men kollar man i målkolumnen så har man släppt in många mål. Min uppfattning är att xG-modellen har svårare med special teams än med lika styrka eftersom så mycket i PP handlar om vad som leder fram till avslutet, men återigen är det för tidigt att ge sig på att analysera om antalet insläppta mål har att göra med något strukturellt eller om det är tveksamt målvaktsspel som ligger bakom. Ingen av Rögles målvakter har direkt rosat marknaden ännu men om två-tre matcher kan det mycket väl se bättre ut.
Linköping
Lika styrka
Här är det mycket rött. Det jag plockar upp från att lyssna på ledningen i LHC är att dom är mest bekymrade över offensiven och att laget inte gör mål på sina chanser. Senaste värvningen av Lance Bouma är också ett tecken på det. Som vi ser här är det visserligen sant att laget har haft dålig utdelning men man tar sig ändå till relativt många chanser. Betydligt mer oroande för mig är defensiven. Linköping släpper till överlägset flest chanser bakåt och även flest avslut mot sig. Man har Marcus Högberg att tacka för att man inte släppt in fler mål. Nu kan man visserligen se det som en styrka att man har en så pass vass målvakt, och det bör man också göra, men han kommer inte att stå alla matcher och vill Linköping lyfta i tabellen och inte enbart kriga för att undvika kval så måste defensiven lyfta markant. Som påtalat tidigare är det tidigt på säsongen och underlaget är litet men i LHC:s fall är bekymret att vi har ett ytterligare underlag på 52 matcher från förra säsongen där det såg ut på samma sätt, med klart flest chanser emot sig av samtliga lag.
Nu verkar det som att Oscar Fantenberg är påväg tillbaka och det är ett extremt välkommet tillskott för snarare än forwards behöver det här laget i min mening hjälp på backsidan. Frågan är hur han kommer matchas. Det kan säkert vara frestande att spela honom med Linus Hultström då dom spelade regelbundet ihop förra säsongen och var Linköpings klart bästa backpar, men jag skulle fundera länge på att dela på dom två för att stärka upp fler backpar. Spelare som John Nyberg, Arvid Aronsson och Mattias Hävelid har haft väldigt stora problem i 5-mot-5 spelet hittills.
PP Linköpings siffror i special teams påminner till stor del om hur det ser ut i lika styrka. Man skapar helt ok i PP men har inte fått ordentlig utdelning.
PK Och i numerärt underläge släpper man till mycket emot sig(12:a i xGA60) och i den här spelformen har inte Högberg kunnat rädda dom hittills vilket ger att man tillsammans med Leksand och HV71 släppt in flest mål i spelformen.
HV71
Lika styrka
HV71 är ett lag som jag känner att jag inte riktigt fått grepp om ännu. Förstafemman, som vi kan kalla den, med Borgström, Petersson, Brännström, Strålman och Nardella har mattats av lite grann efter sin hysteriska form dom inledande matcherna där dom bodde i motståndarnas zon. Dock är det helt i sin ordning då det inte går att hålla i ett sånt spel över tid och deras siffror är fortfarande på hög nivå. Där känner jag mig ganska trygg med att HV har en förstafemma att fortsätta att lita på. Bakom dom finns dock ordentligt med frågetecken, både på forwards och backsidan. Jag kommer ge dom ett tiotal matcher till men om inte gänget bakom förstalinan visar mer än dom gjort hittills, då finns anledning till oro för HV71.
PP 9.2 mål per 60 min i PP är normalt sett en väldigt bra siffra men eftersom det är så tidigt på säsongen blir resultaten extrema åt båda håll vilket här ger att HV placerar sig på en 8:e plats i kategorin. Det finns lite mer att önska i form av skapade chanser men just nu är PP inget att oroa sig för.
PK Däremot i PK är siffrorna bedrövliga och HV är det lag som haft störst bekymmer av alla i PK hittills. Man har dock inte ens spelat 30 minuter i spelformen så återigen får den stora analysen vänta ett tag.
Oskarshamn
Lika styrka Resultatmässigt är spelet i lika styrka i inledningen av säsongen en mardröm för Oskarshamn. Man kan inte göra mål och inget annat lag släpper in fler bakåt. I min text inför säsongen där jag tittade på lagens förstakedjor förra säsongen var jag inne på att det kan bli jobbigt för ett framtungt lag som Oskarshamn om den ledande kedjan hamnar i en tyngre period och det är precis vad som hänt hittills. Alla kedjor och backpar har gått rejält minus och halva laget vet ännu inte hur det är att vara inne på ett mål framåt i lika styrka den här säsongen. Med det sagt så skapar förstakedjan fortfarande chanser och för Oskarshamns skull lossnar det förhoppningsvis målmässigt för dom snart.
Man släpper till mycket chanser och avslut mot sig men det är inget nytt, så har det sett ut för Oskarshamn sen dom klev upp i SHL. Däremot har dom inte fått någon hjälp alls av sina målvakter än så länge. Eftersom Marek Langhamer är ny i ligan är det svårt att veta vad man kan förvänta sig men med tanke på att IKO har plockat in en så pass anonym andrekeeper i Emil Kruse så får man förutsätta att dom själva i alla fall tänker att Langhamer ska vara en riktigt bra etta. Hittills är det långt kvar till den nivån och Kruse har också haft det väldigt tufft när han fått speltid.
PP Oskarshamns paradgren. Man har varit bland dom bättre lagen i ligan i PP dom senaste säsongerna och inledningsvis ser det inte ut att ändras till den här säsongen.
PK Även här syns tecken på det svaga målvaktsspelet men totalt sett ligger Oskarshamn ändå plus i special teams så det är inte där som det har falerat i inledningen.
Summering
Som jag var inne på i inledningen var det här inte menat som någon djup analys av lagen utan snarare en överblick för att se om det finns skäl att redan nu sätta in åtgärder eller om man ska ha is i magen och vänta ut bättre tider. För mig är det ett lag i Rögle som jag känner mig ganska trygg med att hitta högre upp i tabellen om jag skulle göra en liknande övning om säg 10 omgångar. Dom övriga tre lagen är jag mer osäker på av olika anledningar. Mest orolig är jag nog för LHC då deras brister är en direkt fortsättning från förra säsongen och jag inte är helt säker på att ledningen har identifierat var deras problem ligger. Men om inte Oskarshamn får bättre målvaktsspel snart ser det riktigt obehagligt ut också för dom. Att målskyttet kommer lossna där ser jag dock som rätt troligt. Fortsättningen blir spännande.