Målvaktsstatistik
I det här inlägget tänkte jag gå igenom den nya målvaktsstatistiken jag lagt till på hemsidan, och lite om hur jag tycker man ska tänka när man använder sig av den.
Om man tänker på dom traditionella kategorierna för målvakter så skulle jag nog säga att vinster, genomsnittligt insläppta mål per match(GAA), och räddningsprocent(SVS%) är dom vanligaste som det refereras till. Av dom tre är i alla fall två stycken kategorier på lagnivå och inte på målvaktsnivå(även om målvakten självklart är en del) och den tredje gör inte heller ett optimalt jobb gällande att bedöma målvakten. Vinster är uppenbart en lagkategori. Det är ju fullt möjligt att vinna en match trots att målvakten spelar dåligt och tvärtom. Även GAA säger egentligen ingenting om hur målvakten har spelat. En låg GAA kan både betyda att målvakten har stått på huvudet och stoppat allt eller att laget helt enkelt inte släppte till några avslut bakåt. SVS% berättar i alla fall hur många puckar som målvakten har räddat, men ingenting om kontexten bakom dom skotten. Kom alla från blålinjen eller matades det skott från slottet? Det spelar ingen roll för en målvakts SVS%, dom avsluten bedöms lika.
Det är här som målvaktsstatistiken på hockeysiffror försöker fylla en lucka, och berätta mer om vilken arbetsbörda en målvakt har haft och hur den har presterat utifrån det. Så låt oss gå igenom utbudet och titta på vad som finns och vad det betyder.
Väljer man Målvakter från huvudmenyn så visas en tabell med alla målvakter i ligan. Man kan välja om man vill titta på "Alla situationer" eller "Per spelform" som delar upp siffrorna i lika styrka och PK. Dock är straffar och spel när något lag har tagit ut sin målvakt inte medräknat, inte heller om man väljer alla situationer.
För att få en förklaring till vad dom olika kolumnerna visar så kan man föra musen över kolumntiteln.
Dom kategorier som återkommer i olika former är:
SOG: Skott på mål mot målvakten
GA: Insläppta mål
SVS%: Räddningsprocent
Det finns kolumner för "Inner slot" och "Outside". Det är följande områden på isen.
Den här säsongen i SHL är den genomsnittliga räddningsprocenten i innre slottet 80% och från "utsidan" 96.5% när det här skrivs.
Längst till höger i tabellen finns en rad kolumner som baseras på hockeysiffrors xG modell. Det är här som vi kan börja analysera målvakten utifrån svårighetsgraden på avslut som den har ställts mot. xG modellen har jag tidigare skrivit om här för den som vill läsa mer. För målvakterna används samma metod för att räkna ut xG, men med en väldigt viktig skillnad. I xG modellen som jag använder på övriga ställen på hemsidan så tas alla skott med i beräkningen, även missade och blockade, men för målvakterna så tas bara skott på mål med i beaktning. Det är ganska vanligt i analyticskretsar att även ha med missade skott när man utvärderar målvakter, och det finns vettiga argument för det, men det är en nästan hockeyfilosofisk fråga som jag inte kommer fördjupa mig i här. Jag har i alla fall valt att bara ta med skott på mål i min modell. Här finns en text som jag rekommenderar och som jag har lutat mig mycket mot i det beslutet: hockey-statistics.com
En förklaring till kategorierna som baseras på xG:
xGA: xG emot när målvakten stått i mål.
xSVS%: Expected save percentage. Helt enkelt räddningsprocent fast beräknat på xG emot istället för insläppta mål. Det här är alltså inte ett mått på målvakten själv utan visar hur svår uppgift målvakten haft sett till dom avsluten som den ställts emot.
dSVS%: Delta save percentage. Skillnaden mellan den faktiska och den förväntade räddningsprocenten. Ligger man på plus har man en bättre SVS% än xSVS% och tvärtom. Ska man bara titta på ett enda värde(det tycker jag visserligen inte att man ska) så är det här, eller GSAx per 30, som egemtligen är samma sak fast presenterat på ett annat sätt, den kategori jag skulle rekommendera. Till skillnad från vanlig SVS% får vi här också information om hur målvakten har presterat sett till kvaliteten på avsluten. Kom dock ihåg att min expected goals modell inte kan ta hänsyn till t.ex passningar över centrallinjen eller om avslutet kommer efter en 2-mot-1:a eller liknande. Inte heller tar det hänsyn till vem som skjuter. Så det ska inte ses som någon absolut sanning men i min mening en väldigt bra indikator på hur målvakten har presterat.
xGA/SOG: Genomsnittliga xG värdet på dom skott emot som målvakten fått mot sig.
GSAx: Goals saved above expected. Hur många mål över eller under förväntat har målvakten räddat.
GSAx30: Samma som GSAx men viktat per 30 skott emot. Användbart om man vill jämföra målvakter eftersom alla då hamnar på samma skala.
Förutom tabellen kan man också jämföra upp till tre målvakter i en spider. Endast målvakter med minst 100 skott emot sig finns tillgängliga.
Det var en genomgång om det som finns tillgängligt för målvakter i dagsläget. Mer lär tillkomma framöver.