Värvningar till SHL från AHL

2024-07-27 | 10 minuters läsning

Varje säsong värvas ett tiotal-ish spelare till SHL från AHL med varierande framgång och den här säsongen är inget undantag. Med hjälp av Game score modellen tänkte jag titta närmare på dom värvningar som gjorts hittills från AHL och försöka bena ut vilka förväntningar man kan ha på respektive spelare.

Innan vi tittar på säsongens nyförvärv så behövs lite bakgrund. Tanken är helt enkelt att med hjälp av Game score från AHL försöka förutse hur bra spelaren kommer lyckas i SHL. För att se om det ens är en rimlig övning så tittade jag på föregående års värvningar och jämförde Game score i AHL med spelarens Game score i SHL(mer om Game score modellen här). Mätetalet vi använder oss av är Game score per 60 minuters istid över/under average.

I grafen nedan visas alla spelare som värvats från AHL till SHL säsongen 22/23 och 23/24 och sambandet mellan deras Game score sista säsongen i AHL och första säsongen i SHL. I hela den här artikeln kommer vi endast att titta på spel i lika styrka. Special teams är inte på något sätt oviktigt och flera av spelarna värvas för att fylla stora roller i PP och/eller PK. Men variansen i special teams är mycket högre än i lika styrka, framförallt för att man helt enkelt spelar mindre tid i dom spelformerna, men det är också mer styrt av system och roll. För att få en så bra bild över en spelare som möjligt tror jag därför att det i det här fallet är bättre att bara ta hänsyn till spel i lika styrka. För protokollet kan också nämnas att enbart spelare som värvats mellan säsongerna är med.

Last AHL vs first SHL

Vi kan se att det finns ett ganska tydligt samband även om spridningen är rätt så stor. Ett vanligt tillvägagångssätt när man vill förutse framtida prestationer är att använda sig av flera säsonger och vikta dom så att senare säsonger får större vikt. I det här fallet har vi max 2 säsonger att använda och i dom fall när endast en säsong fanns tillgänglig så har jag "regressat" den säsongens värde mot average. Vi får på så sätt ett estimerat Game score.

Projected AHL vs first SHL

Vi fick det vi ville se, ett ännu större samband mellan AHL och SHL värdet. Vi tittar på en graf till. Jag noterade nämligen att dom värden som skiljde sig mest åt mellan AHL och SHL verkade tillhöra svenska spelare så jag filtrerade bort dom och tittade bara på import spelare.

Projected AHL vs first SHL for imports

Nu börjar vi få väldigt stark korrelation mellan dom båda ligornas Game score. Att plocka bort data är sällan en speciellt bra idé och i det här fallet är sample size så liten att vi inte ska dra allt för stora växlar men intuitivt tycker jag det känns rimligt att importer värvas mer på vad dom faktiskt har presterat i AHL medans svenska spelare oftare värvas till SHL baserat på tidigare meriter i ligan och inte nödvändigtvis på hur dom har presterat i AHL. Det är i alla fall något att ha i bakhuvudet. Och vi kan definitivt slå fast att det finns ett samband mellan Game score i AHL och Game score i SHL. Det är en bra utgångspunkt när vi ska titta på säsongens värvningar.

Jag har tittat på 17 spelare som värvats till SHL som spelade i AHL förra säsongen och gjorde tillräckligt många matcher för att det ska vara värt att analysera. För alla 17 spelare har jag minst två säsonger och i 13 fall 3 säsonger att basera det estimerade Game scoret på. Sådär, nog med babbel, nu kollar vi på spelare. Först forwards där det gottigaste finns.

Forwards game score

En spelare sticker ut rejält och det är Färjestads värvning Marian Studenic. Ingen spelare som värvats dom tre senaste säsongerna från AHL har varit ens i närheten av hans estimerade Game score. Han har varit en toppspelare i ligan konsekvent över tid där offensiven är hans signum men även defensiven är över medel alla tre säsonger. Här hans tre senaste säsonger och Game score visat i percentil form.

Studenic

Ingenting är skrivet i sten, det vet vi, men i Studenic har Färjestad en potentiell topp-10 spelare i ligan och kanske mer än så.

Växjö har värvat tre spelare från AHL och det är tre riktigt spännande namn. Felix Robert har, med undantag för Studenic, det högsta Game score en spelare haft från AHL senaste tre åren(har inte undersökt längre tillbaka än så). Tittar man säsong för säsong så pekar hans kurva sakta nedåt men hans estimerade Game score är som sagt fortfarande väldigt högt och det här är en spelare jag har följt lite grann och tror väldigt mycket på. Värvningen av Otto Koivula prisades stort av Hockeylabbets Henric Larsson på twitter:

Riktigt så högt tror inte Game score modellen om honom, men nog finns det stor potential framförallt offensivt som playmaker och att han visar upp så fina verktyg individuellt som Larsson visar på lovar gott i ett välfungerande lag som Växjö. Vissa frågetecken finns för defensiven, trots det vi ser i Larssons tweet. Defensiv handlar i många fall om avsaknaden av något och siffrorna vi ser från Sportlogiq i Larssons tweet visar mer på hur involverad han är defensivt vilket inte nödvändigtvis korrelerar med bra defensiva resultat. Den sista Växjö-värvningen, Karl Henriksson, har fortsatt på samma spår som när han lämnade SHL. Det vill säga väldigt starkt speldrivande tvåvägsspel men utan att visa upp någon ordentlig produktion. Jag förväntar mig inte att han ska vräka in poäng i Växjö heller men han lär göra ett stort jobb i skymundan och blir inte förvånad alls om vi hittar hans Corsi runt 60% efter säsongen.

Förutom Henriksson har ytterligare tre svenska forwards plockats hem till SHL i form av Jacob Peterson, Oskar Steen och Filip Cederqvist där alla tre har presterat i ligan tidigare och även gjort det bra i AHL. Jag är ganska säker på att samtliga kommer passa in bra i sina nya klubbar. I Cederqvists fall så påminner hans tid i AHL lite om Karl Henrikssons i det att han har drivit bra on-ice siffror men det offensiva Game scoret trycks ner av hans brist på egen produktion.

Raka motsatsen kan vi säga om Frölundas andra svenska forwardsvärvning från AHL. Linus Weissbach har inte spelat i SHL tidigare men har en mycket intressant profil från tre säsonger i AHL där han visar upp väldigt fint offensivt Game score men en defensiv som tillhör botten i ligan. Han driver inte speciellt starka offensiva on-ice siffror heller och skapar inte överdrivet mycket men däremot har han en enorm spetskomptetens i något som är ganska viktigt i ishockey: Göra mål. Han har tillhört toppen av ligan varje säsong gällande mål per spelad minut i lika styrka och med spelartapp som Malte Strömwall och Jere Innala så är det en egenskap som är mycket välkommen. Jag är dock nyfiken på vad som händer om målskyttet går i stå, för utöver det ser han ut att vara allt annat än en klassisk Frölunda spelartyp.

Tanner Kero och Alexander True är invärvade av HV71 och MoDo för att vara stabila, pålitliga pjäser och deras Game score vittnar om att det är just det som dom är, där båda visar upp starka defensiva siffror, även om MoDo antagligen hoppas att True ska kunna bidra mer offensivt än vad han gjort i AHL senaste två säsongerna.

Den senaste värvningen in från AHL är Brynäs Bobby Trivigno. Han hade en otroligt stark debutsäsong sin första riktiga säsong i AHL men dalade den senaste säsongen där både offensiv och defensiv var strax under average i ligan. Det är lätt att tänka att en spelares verkliga potential alltid är lika med hans starkaste säsong men riktigt så funkar det inte och därför är också det mest troliga att Trivignos sanna kapacitet ligger någonstans mellan hans första och andra säsong. Det är dock en spännande spelare som säkert kommer kunna göra en hel del nytta i en middle-six roll i Brynäs.

Totalt sett är det en samling intressanta forwards som plockats in där det finns riktig stjärnpotential men också spännade namn blandat med tryggare värvningar.

Bland backförvärven är det lite mer spridda skurar.

Backar game score

Filip Johansson är den back som kommer in med bäst siffror av backarna där han följde upp en stark avslutande säsong i Frölunda med en bra första säsong i AHL och ser ut att ha utvecklat sin defensiv så pass mycket att det nu nästan kan ses som hans styrka.

Filip Johanssons game score

Det blir intressant att se om han kan bibehålla det i Rögle och i så fall kanske etablera sig ordentligt som en toppback i ligan. Calle Själin som också plockats in av Rögle har inte kunnat driva samma defensiva siffror i AHL som Johansson men offensiven har varit ok och han gjorde en stark säsong i Leksand innan han lämnade för AHL.

Jag vet inte riktigt vilken roll Örebro har tänkt till Peetro Seppäla och att döma av hans Game score är det svårt att pinpointa vilken spelare han är då han ena säsongen har starka defensiva siffror men svaga offensiva och sen tvärtom säsongen efteråt. Återigen ligger nog sanningen någonstans där emellan och i så fall har vi att göra med en average back som inte lär göra allt för mycket väsen av sig åt något håll.

Dom återstående tre värvningarna är lite mer problematiska då dom är tänkta för stora roller i sina lag men ser ut att vara någonting helt annat. Lassi Thomson har jag dock hopp om som ett intressant nyförvärv trots tveksam estimerad Game score. Han visade upp två fina säsonger innan hans siffror störtdök den senaste säsongen, framförallt defensivt. Dom två föregående säsongerna hade han dock väldigt bra offensiva siffror utan att tumma allt för mycket på defensiven och förhoppningsvis kan han hitta tillbaka till den nivån i Malmö. Det lär behövas. Robin Salo är nämligen också värvad av Malmö, och han är tilltänkt som en försteback i laget men under sina tre säsonger i AHL har hans Game score legat bland dom sämsta 25 procenten varje säsong och både offensiv och defensiv har legat en bra bit under average.

Robin Salos game score

Salo är en av dom spelarna som antagligen hade haft bättre siffror om vi tagit med special teams i beräkning men han lär logga 15+ minuter i lika styrka per match och där måste han höja sig ordentligt för att det här inte ska bli en rejäl missräkning.

En missräkning riskerar nog tyvärr också Paul Ladue, ny back i MoDo, att bli. Han verkar i första hand värvad för sina defensiva egenskaper och där gör han inte bort sig även om det på inget sätt ser ut att vara något exeptionellt. Dom offensiva siffrorna lämnar dock väldigt mycket att önska och ska man spela stora minuter med lagets bästa forwards behöver man kunna hantera även dom bitarna. Som bonus kan vi slänga in en spelare till som starkt kopplas till MoDo, nämligen Mattias Norlinder. Hans rykte överstiger kraftigt det han faktiskt presterar på isen och under sina två säsonger i AHL har han blivit fullständigt uppkäkad defensivt och hade väldigt svaga siffror sista säsongen i Frölunda också.

Mattias Norlinder game score

Skulle Norlinder värvas och bilda ett första backpar med Ladue som det har spekulerats i från flera medier så vågar jag påstå att det skulle vara ligans klart svagaste 1:a par(möjligen att Timrå vill vara med och leka om den titeln men det tar vi en annan gång).

Det var alla spelare som hittills gjort flytten från AHL till SHL inför den kommande säsongen. Låt oss återkomma om 8-9 månader och se hur väl texten står sig då.